Kunstkunst
In 2021 werd door veilinghuis Christie’s een NFT geveild, een Non Fungible Token, een stukje computercode als kunstobject! En dat leverde bijna 70 miljoen dollar op (inclusief veilingkosten). Ophef in de media en een (zoals gewoonlijk) exploderend internet! Een belangrijk historisch keerpunt in de kunstwereld of het zoveelste bewijs van gekke kunstliefhebbers. Iedereen kon zijn gelijk weer eens halen.
Everydays: The First 5000 Days
De NFT waar het om ging, is het digitale eigendomsbewijs van een digitaal plaatje, getiteld Everydays: The first 5000 Days. Het werk bestaat uit vijfduizend plaatjes die door Mike Winkelman zijn gemaakt en in een digitale collage bij elkaar zijn gestopt. De NFT is dus niet eens het plaatje maar het eigendomsbewijs. Een stukje computercode waar tientallen miljoenen voor worden betaald. Tot zover een leuk verhaal, maar Artprice ziet terugkijkend op die gebeurtenis ook nog iets anders.
22 miljoen kijkers, waarvan 60% onder de veertig jaar
Er werd gemeten dat 22 miljoen mensen de veiling online volgden en dat 60% daarvan onder de veertig jaar oud was. Digitale marketeers hebben waarschijnlijk veel meer metingen gedaan rondom het spektakel. Hoe groter de gekte, hoe groter de omzet. Wereldwijd boden grote veilinghuizen NFT’s aan. De “ik heb niks te verbergen” generatie tastte diep in de buidel: in datzelfde jaar werden 316 NFT’s geveild voor 232 miljoen dollar. Moderne kunsthandel is niet van gisteren.
Na NFT kwam AI
De snelle actie van de veilinghuizen was verstandig, want de “bullmarket” duurde kort. Dit jaar (2024) werden nog steeds NFT’s geveild: 350 zelfs. Maar de opbrengsten stellen niets voor vergeleken met drie jaar eerder. De 350 NFT’s gingen voor krap 9,2 miljoen dollar over de toonbank. Een krimp van ruim 96%. Artprice houdt de moed erin en schrijft over veilinghuizen met een terughoudende strategie, een focus op toegankelijke artiesten en een markt die settled in a sustainable rythm. Mooie woorden voor een gehypete markt die na een enkele piek is weggevaagd. Artprice ziet voor kunstliefhebbers toch een gouden kans “to explore a fresh, evolving landscape—far from the media hype, but brimming with untapped potential, novel discoveries, and exciting artistic adventures.”
Verzin iets nieuws, creëer een hype en take the money and run (Steve Miller).
De tijd staat niet stil. NFT is zo 2021! Dit jaar (2024) is het eerste volledige AI-kunstwerk geveild. Een schilderij (een portret van Alan Turing) dat helemaal door een robot (een machine verkleed als pop en genaamd Ai Da) gemaakt zou zijn, zonder beïnvloeding door wie dan ook. Dat is bij mensenkunst niet waar en bij een door mensen gemaakte machine ook niet. Het bewijs staat hierboven, een plaatje met een structuureffect dat in elk volwassen tekenprogramma zit. Het onderwerp zelf valt alleen op omdat het zo bekend voorkomt. Toch heeft het 1 miljoen dollar opgebracht. Tja, het is de eerste van …. iets en dus bijzonder. Een het begin van een nieuw tijdperk of een handig trucje om vlug geld te verdienen? Zeg het maar. De conclusie van Artprice: Innovation is the key.